De pe plaiuri banatene,elemente traditionale…


din zona Banatului

490358834_53259db814

costum popular,mireasa din zona Banatului

costum-popular-leontina-prodan--timisoara-costum-popular-leontina-prodan-timisoara_38612

“Le am de la străbunica mea şi altele-s de la mama. Io n-am ţăsut, da’ nu mi-i frică, am vădzut dă mulce ori cum să face. La cusut şciu: dubiu, aţâu, împunsuriu, păstă fir…”, se-ndeamnă la vorbă Floare Babeţ, în graiul ei bănăţan, lăsându-ne mai mult să deducem cam pe unde trece acul în înfloriturile de pe pânza, catifeaua, borangicul sau mătasea ce înveşmânta, demult, mândrele satului.

“O fost frumos portu’ nostru, da’ când cu colhozu’ or trecut costumele, toace muierile s-or trecut în sucnă. Nu s-o măi putut în remorcă şî la colhoz, că albu-i alb. Şi-i păcat dă ele… Că ele or înflorit hora”…( sursa : http://www.renasterea.ro/stiri-banat/social/ciupaguri-cotrante-carpe-da-baciconi-si-borangic.html )

tablouFotografia de mai jos mi-e draga tare ,zambetul acela spune multe….

taranca-din-ieud-torcand-1457

Ceapsa din Banat ….

ceapsaOpreg din zona Banatului ( http://www.muzeulsatuluibanatean.ro/index.php?pagina=obiecte )

opreg1 opreg2 opreg3

Artemis

art010Aartemis_ephesus_mus_tripoli1

Andrea Voica ,port Banatean ,pe cap poarta Ceapsa ….

316951_475729149156197_956186448_n

4 thoughts on “De pe plaiuri banatene,elemente traditionale…

 1. Ştii că am un ciupag de borangic de la străbunica mea, pe care ea îl are de la mama ei? e păstratul mamei mele cu sfinţenie, precum şi încă alte câteva lucruri care sunt ca nişte racliţe ale unor timpuri trăite de cei pe care ea îi ştie numai din poveşti, pentru că fiecare are un îndărăt, o amintire, legături şi împletituri, fiecare lucru ca un sipet în acre sunt încuiate întâmplări de oameni şi vremuri, aşa cum sunt şi fotografiile, ca şi cea care îţi e ţie dragă, al acelei fiinţe care îţi zâmbeşti, zâmbet pe care îl simţi ca pe un pod, ca pe o punte între ceea ce a fost şi ce este, şi pe puntea asta câteodată o trecem cu toate nostalgiile noastre, cu toate dorurile de cei care nu mai sunt, şi-atunci toarcem caierul sufletului cu fuiorul amintirilor, şi depănăm cui vrea să ne asculte.

  Duios, Carla, tot ce se vede şi mai cu seamă ceea ce nu se vede din ce ai adus tu din sufletul tău aproape, celor care ating cu ochii, acelir care ca şi tine ţin în mâinile sufletului lor atâtea amintiri.

  Şi mai cred că zeiţele au avut Olimpul lor mai cu seamă în Banat.

 2. Cum am scris e după cum ţi-a fost portul cuvintelor, după cum le-ai purtat şi după cum ai şi au făcut să mă poarte, pentru că facerea lor a fost la tine, la mine auzitul şi iscatul şi născutul unor emoţii, bunăoară a melancoliei care vine adesea de la nişte fericiri care par pierdute, pentru că s-au dus dar nu au murit deoarece sunt pretutindeni în noi, deşi nu mai sunt nicăieri, au murit odată cu sfârşitul lor, însă sufletul nostru e acolo în ele, în apa lor, ca o undă stătătoare.
  Aşa mă simt eu, stând în toate amintirile sfinte pentru mine, aşa eşti şi tu, fiinţă dragă. Puternic legată de tot ceea ce a însemnat pentru tine, acest tot care nu îşi va sfârşi niciodată semnificaţiile.

  Îmi place să îţi scriu, Carla, şi mai cu seamă îmi pplace cum aşezi în tine ceea ce îţi scriu toate sufletele, atunci când o fac. Îmi place cum ştii să primeşti.

  Şi că tot pomenisem cuvântul “primit”, primeşte, dară, şi scuzele mele pentru nişte litere nimerite anapoda, acelea peste care ai dat, şi iartă-le.

trimite un comentariu

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s