12 thoughts on “Oul Cosmogonic

 1. Oul tău cosmogonic m-a dus cu gândul la elegia lui Nichita, sau la elegia Nichitului, cum îi punea o fiinţă dragă mie, şi ăsta a fost filamentul meu, iar din poezie îţi las câteva versuri, cele de la sfârşit…
  “Dintr-un ou într-unul mai mare
  la nesfârşit te naşti, nezburată
  aripă. Numai din somn
  se poate trezi fiecare, –
  din coaja vieţii nici unul,
  niciodată”.
  E un cuvânt metaforă numai prin simpla lui rostire.

 2. Şi m-ai făcut să mă gândesc la forma dinamică pe care o are oul, şi nu îţi ascund nici gândul că mi s-a făcut tot gândindu-mă la el, poftă de o omletă; acum glumesc, iar serios, îţi spun, tot cu gândul la ou, că uneori ni se face dor, unora poate, de dinamismul imperfectiunii de la exterior, oul fiind o alungire a sferei, o stricare a ei in incercarea depăşirii unui prag în vederea creării unei sfere cu mult mai mari la nivelul altuia, oul având acest merit, al unei sărituri, da’ să îi zic mai bine salt calitativ, pe cînd sfera doar beneficiază de efortul depus de ou.

  Eu sunt o iubitoare a sferei, perfecţiunea formei, dar adesea mă “folosesc” de ou, pentru că doar prin el, prin forma lui pot trăi o întronare definitivă a sferei care mă duce fără tăgadă la sfârşitul unui proces creator, asta când se întâmplă să “creez”. Mai rar, aşa, din când în când.

  • Camelia ,uite chiar si facand un exercitiu de imaginatie,deseneaza omul cu bratele deschise larg sau o cruce ,facandu-i un contur rapid ,ceea ce rezulta este exact aceeasi forma, ,de ou,sau para cu capul in jos….iar atunci cand un om moare,este strabatut de un curent electric ,cineva se ocupa cu firele vietii …..

  • 😀 poate fi ce vrem noi da ha haaa ….dar vezi personajul din fata drujbei 🙂 Camelia ,tine o spada mai mica in mana la un mod ritualic ,exista anumite semnificatii ,dar trebuiesc simtite .E adevarat si ca, fiecare vede in modul sau ,iar asta nu e un lucru rau,dimpotriva … Noapte linistita Camelia,fug la somn ,sunt rupta azi 🙂 ,pusiii

   • Aşa e, cum zici tu, trebuie simţite, Carla, semnificaţiile, pentru fiecare având un înţeles propriu.
    Noapte lină, suflet drag, cu vise colindătoare!

 3. Şi încă o chestie legată de cuvântul ăsta, Carla, întrebarea”oul sau găina”, cea pe care o puneam mai toţi în copilărie legat de ce a fost mai întâi, eu numesc asta întrebare-ou, pentru că nu există ultim răspuns, nu există ultimă întrebare, e un continuum.

trimite un comentariu

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s