Romania este o tara bogata cu traditii si obiceiuri mostenite din mosi-stramosi


1173695_559201197449234_141549765_n

Romania este o tara cu traditii si obiceiuri mostenite din mosi-stramosi, de la cei care au trait pe meleagurile Daciei de odinioara, de la stramosii nostri daci si de la traci din care se trage mare parte din populatia Europei de astazi.

Cultura populara romanesca se bucura de sarbatori precum Dragaica sau Sanzienele si Dragobetele, alaturi de altele care nu sunt asa de cunoscute dar care exista de mii de ani pe acest pamant sfant al Romaniei.

Daca este sa vorbim despre Sanziene, sarbatorite in noaptea de 23 spre 24 iunie,originea lor este straveche, fiind strans legata de cultul soarelui, Sanzienele se regaseau in persoana unor femei deosebit de frumoase, preotese ale soarelui, un soi de fiinte divine ce stateau adapostite in misterul si intunecimea codrilor romanesti, pe unde omul nu umbla.

Dragobetele, cunoscuta drept sarbatoarea iubirii la romani, sarbatorita in ziua de 24 februarie, zi in care tinerii, reprezentati de fete si de baietii deopotriva se imbracau in tinuta de sarbatoare si daca vremea era prielnica, plecau prin paduri sa caute mugurii primelor flori de primavara, deasemenea zi prielnica cunoasterii tinerilor si stabilirii viitoarelor sotii. Exista si o strigatura “Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti” ce se rostea.

Insa trebuie sa continuam ideea acestui articol si anume aceea ca Romania se afla intr-o perioada in care isi uita sarbatorile originare, precum Sanzienele si Dragobetele, fiind intoxicati cu sarbatori importate din Occident, precum Halloween-ul sau Valentine’s Day sarbatori de origine americana, ce nu au nicio legatura cu traditiile si obiceiurile poporului roman.

Este timpul sa luam initiativa, sa ne invatam copii despre sarbatorile romanesti vechi si sa ii invatam sa pastreze traditiile, departe de a fi pacaliti de sarbatori precum cele enumerate deasupra, introduse in Romania in scop comercial…

Se poate dragi romani, se poate, impreuna vom reusi!

Sursa: http://romaniaoriginal.info

Farmecul Dragobetelui
 
Datinile străbune sunt vii în mine. Încerc să le ascult din șoapta inimii.În fiecare an mai adaog o vorbă din care ascult mai departe povestea. Este fascinant. Drumul femeii și drumul bărbatului se vor întâlni mereu pe culmea munților zăgăzuită demult de o uitată liră. Ea aprinde crinii în aripi spre împărăție. Tăcerea din femeie va ști. Veșmintele ușoare devin grele dar învingi orice urcuș. Multe prefaceri au trecut înnoind cu uitarea vechile împliniri. Dar ele sunt parte din noi și nu ni le poate lua nimeni dacă nu vrem. Este Timpul să le trăim din puritatea începuturilor Iubirii…Continuarea pe http://dor-danaela.blogspot.ro/2014/02/farmecul-dragobetelui.html …..Multumiri Danaela pentru articol !!!!

Spectacol Folcloric “PAMANTE, PARINTE” (de Emilian Dumitru)…pe link-ul de mai jos ,Minunatii Traditionale Romanesti in 40 de minute ,o incantare pentru ochi suflet si spirit  !!!!!

Dragobetele-asrbatoare-romaneasca 1385639_621227311253206_573873227_n

2 thoughts on “Romania este o tara bogata cu traditii si obiceiuri mostenite din mosi-stramosi

trimite un comentariu

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s