Voievod


Voievod
Io mor de dragul cuvântului Voievod ,mie îmi sună în ureche a izvor limpede și liber curgător,acum câteva clipe am citit cu luare aminte cuvântul și-mi dădui seama de ce . Voie vod ,voie de la voință,libertate ,iar vod în limba rusă găsi Вода Voda ,adicătelea apă ,la noi în limba română este cuvântul Vad ,cu semnificația de albie de râu ,drum,cale și Matcă și atunci Voievod ar însemna Voința Sursei ,frumos nu ?  …

Dar cât de urât sună în partea cealaltă cu nlp-ul lor cu tot unde stă scris vod afone ………. strâmbă lemne ,din creion…

ploter-2

 

2 thoughts on “Voievod

  1. Nu m-a preocupat etimologia cuvântului voievod, dar cunoscând bine rusa, aș zice că a doua parte a cuvândului, anume vod, ar fi provenit de la verbul voditi – a conduce sau substantivul conducător și atunci am tracta cuvântul voievod, voie conducător, adică a conduce în voie. Succese în curiozități!

    • Da ,vă mulțumesc mult ,sensul nu e același cu simbolistica izvorului ,începuturi și ierarhii și chiar nu e vorba de curiozități ci despre ieșirea din capcana celor ce ne-au schimbat atât graiul cât și sensul ,fiindcă ,conducător este un cuvânt făcut și condiționat ca atare .. Vă doresc zi cu bucurii !!

trimite un comentariu

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s