Muntenii valahi ai Sinaiului- Beduinii Gebalieh


9142846_orig

Manastirea Sfanta Ecaterina * Muntenii valahi ai Sinaiului: Beduinii Gebalieh

http://www.formula-as.ro/2011/976/societate-37/manastirea-sfanta-ecaterina-muntenii-valahi-ai-sinaiului-beduinii-gebalieh-13912

Geabeli = Gea bal – Ge bele izis Gebeleizis (sau Nebeleizis, Gebelexis) era zeul fulgerului și al orizontului la daci, probabil versiunea dacă a zeului trac al furtunii, al tunetelor și al fulgerelor, Zibeltiurdos. În perioadele mai târzii ale existenței dacilor, Gebeleizis pare să fie confundat cu Zamolxis, ca zeu suprem.
Era reprezentat ca un bărbat chipeș, uneori cu barbă. Fulgerele și tunetele erau manifestările sale. Uneori apare așezat pe tron, sau în chip de călăreț, cu un arc în mâna stângă însoțit de un șarpe care coboară spre capul calului și de un vultur cu corn care ține în cioc un pește iar în gheare un iepure.
Alteori apare în chip de călăreț luptător însoțit de un câine ce poarta o lance pe care o aruncă asupra unui porc mistreț din fuga calului, sau în chip de călăreț pașnic purtănd în mână o torță ori un corn al abundenței.
Mai este reprezentat tricefal (cu trei capete), sau ca un Zeu binecuvântător, având primele trei degete ale mâinii drepte înălțate sau desfăcute iar celelalte strânse către podul palmei.

Plecând de la afirmația lui Herodot, Kretschmer se străduiește să lege etimologic pe Zalmoxis de Gebeleizis pe baza echivalenței temelor zemele/gebele, ceea ce implică echivalența bazelor zamol- și gebele. În sfârșit, Kretchmer vede în Gebeleizis numele trac și în Zamolxis numele hibrid scito-trac al aceluiași zeu. Etimologia lui Kretschmer a fost respinsă de Russu și de alți savanți, însă este considerată de Eliade ca având “meritul de a explica mărturia lui Herodot conform căreia geții credeau într-un singur zeu numit de unii Zalmoxis, de alții Gebeleizis. Arheologul Vasile Pârvan nu se îndoia de validitatea mărturiei lui Herodot, iar Jean Coman vorbea chiar de un monoteism daco-get.

Lipsa de izvoare despre Gebeleizis este explicată de Mircea Eliade printr-un fenomen curent – Gebeleizis a devenit un deus otiosus:
„Faptul că mitologia folclorică românească în jurul profetului Ilie conține numeroase elemente proprii unui zeu al furtunii demonstrează cel puțin faptul că Gebeleizis era încă activ în momentul creștinării Daciei, oricare ar fi fost numele lui în această epocă. Se poate admite, de asemenea, că, ulterior, un sincretism religios, încurajat de marele preot și clasa sacerdotală, a sfârșit prin a-l confunda pe Gebeleizis cu Zalmoxis.

Citiți și aici : http://www.academia.edu/729159/The_Jebeliyeh_of_Mount_Sinai_and_the_Land_of_Vlah

 

3 thoughts on “Muntenii valahi ai Sinaiului- Beduinii Gebalieh

  1. Credinta dacilor era cea mai complexa a timpului lor si poate si al… timpurilor! “Mitologia greaca” era doar o parte a cesteia (majoritatea zeilor erau traci/daci, iar multe din intamplari se desfasurau in Tracia…) Noi o vedem simplist si partial, prin prisma ideilor de monoteism si panteism, dar nici una din forme nu exprima “realitatea” acestor credinte in care exista Unul – creator al legitatii, si multiple forme de manifestare a acestor legitati in planul terestru! Evident, aceste manifestari nu erau “haotice” ci tineau de surse/origini comune ca ramurile unui copac, iar cele cu origine de manifestare comuna capatau “nume” de “zeitati”, fara ca asta sa insemne “multiplii Creatori” ci tot Unul. Manu – devenit in Iran Zoro-astru (astrul zorilor, Ra, Amon, Egipt, etc) era Tatal Ceresc, dupa cum Geea era Mama cereasca a tututor vietuitoarelor. Nici macar aceste doua entitati cosmice nu erau strict legate de cele doua “corpuri fizice” ci acestea erau si ele “cazuri particulare” pentru noi, pamantenii, procesul putand fii generalizat macrocosmic la infinit! Zamolxe era “perfectiunea umana” ce putea fi atinsa de om prin ascedere spirituala completa la acest nivel, Iisus fiind un exemplu.
    Asa apar … doar fragmente din “spiritualitatea dacilor”… 🙂

trimite un comentariu

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s